Dnia 11.03.2010r. w Sali audiowizualnej Zespołu Szkół Mechaniczno-Informatycznych mieliśmy zaszczyt gościć profesor Uniwersytetu Gdańskiego dr hab. Annę Herman-Antosiewicz.
Głównym zainteresowaniem naszego gościa są:
* Chemoprewencyjne i antynowotworowe związki pochodzące z roślin;
* Regulacja cyklu komórkowego i apoptotycznej śmierci komórki przez fitozwiązki;
* Regulacja procesu autofagii w komórkach nowotworowych przez naturalne związki pochodzące z roślin krzyżowych. Myślą przewodnią i zarazem tematem naszego spotkania były nowotwory, a dokładniej „Czy dieta wpływa na powstanie nowotworów?”. Wielu z nas może zadawać sobie to pytanie. Odpowiedź na nie jest jednoznaczna każda źle dobrana dieta może wywołać nowotwór. Najczęściej zaczyna się bardzo niewinnie.
Pojedyncza zmiana w kodzie genetycznym, która w rezultacie prowadzi do utraty kontroli przez organizm nad uszkodzoną komórką – to początek problemów. Pojedyncza komórka, przechodząc niekontrolowane podziały rozrasta się, niszcząc sąsiednie tkanki. Nowotwór często przenosi się do innych narządów, w ostateczności prowadząc do wyniszczenia i śmierci organizmu. Według naukowców pewne składniki naszej diety mogą redukować ryzyko wystąpienia nowotworów. Naturalnymi czynnikami antynowotworowymi są: antyoksydanty, fitohormony (np. izoflawonoidy), niektóre witaminy (B6, kwas foliowy, B12, E, C, betakaroten), kwas linolowy tworzący kompleksy z innymi substancjami, wiele związków pochodzenia roślinnego, ekstrakty roślinne oraz niektóre minerały (np. wapń i selen).
W czasie prezentacji mieliśmy okazję dowiedzieć się jak rokują się statystyki chorób nowotworowych oraz co może w dużym stopniu przyczynić się do powstania nowotworów. Badania naukowe dowodzą, że to, co jemy, ma wpływ na nowotwory na wielu etapach: od ich powstania, poprzez wzrost i ewentualny rozsiew. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, w tym witaminy, mogą blokować dostęp czynników rakotwórczych, a nawet brać udział w naprawie uszkodzonych komórek. Jeśli nawet komórki tworzą już drobne, nadal jeszcze łagodne skupiska, które mogą ulec zezłośliwieniu, to składniki diety i dodatki żywieniowe mają potencjalne działanie hamujące taki proces.Wędrujące komórki nowotworowe muszą mieć sprzyjające warunki, by osiadać w różnych miejscach i mnożyć się. Czynniki pokarmowe mogą brać udział w tworzeniu takich warunków- przyjaznych dla nowotworu lub wrogich mu.
Właściwe dożywianie i suplementacja wydaje się zatem mieć wpływ na długość naszego życia. Tradycyjne metody leczenia nowotworów polegają głównie na niszczeniu komórek nowotworowych za pomocą chemio i radioterapii, ale nikt nie zastanawia się co będzie ze zdrową komórką. Leki nie działają tylko na komórki chore, lecz na cały organizm! Po kilku zabiegach niemal przestaje funkcjonować układ odpornościowy, a wiemy wszyscy, że sprawnie działający, sam potrafi zwalczać choroby. Cały czas musisz dbać o sprawnie funkcjonujący system odpornościowy, musisz postawić go na baczność i zmusić do wytężonej pracy. Choroba nowotworowa powstała przecież dlatego, że twój układ odpornościowy jest uszkodzony.
W warsztacie wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Mechaniczno-Informatycznych oraz uczniowie Liceum Ogólnokształcącego nr 2 w Lęborku.