Czy dieta wpływa na nowotwór?

Dnia 11.03.2010r. w Sali audiowizualnej Zespołu Szkół Mechaniczno-Informatycznych mieliśmy zaszczyt gościć profesor Uniwersytetu Gdańskiego dr hab. Annę Herman-Antosiewicz.
Głównym zainteresowaniem naszego gościa są:
* Chemoprewencyjne i antynowotworowe związki pochodzące z roślin;
* Regulacja cyklu komórkowego i apoptotycznej śmierci komórki przez fitozwiązki;
* Regulacja procesu autofagii w komórkach nowotworowych przez naturalne związki pochodzące z roślin krzyżowych. Myślą przewodnią i zarazem tematem naszego spotkania były nowotwory, a dokładniej „Czy dieta wpływa na powstanie nowotworów?”. Wielu z nas może zadawać sobie to pytanie. Odpowiedź na nie jest jednoznaczna każda źle dobrana dieta może wywołać nowotwór. Najczęściej zaczyna się bardzo niewinnie.

Czy dieta wpływa na nowotwór?
Czy dieta wpływa na nowotwór?

Pojedyncza zmiana w kodzie genetycznym, która w rezultacie prowadzi do utraty kontroli przez organizm nad uszkodzoną komórką – to początek problemów. Pojedyncza komórka, przechodząc niekontrolowane podziały rozrasta się, niszcząc sąsiednie tkanki. Nowotwór często przenosi się do innych narządów, w ostateczności prowadząc do wyniszczenia i śmierci organizmu. Według naukowców pewne składniki naszej diety mogą redukować ryzyko wystąpienia nowotworów. Naturalnymi czynnikami antynowotworowymi są: antyoksydanty, fitohormony (np. izoflawonoidy), niektóre witaminy (B6, kwas foliowy, B12, E, C, betakaroten), kwas linolowy tworzący kompleksy z innymi substancjami, wiele związków pochodzenia roślinnego, ekstrakty roślinne oraz niektóre minerały (np. wapń i selen).

Czy dieta wpływa na nowotwór?
Czy dieta wpływa na nowotwór?

W czasie prezentacji mieliśmy okazję dowiedzieć się jak rokują się statystyki chorób nowotworowych oraz co może w dużym stopniu przyczynić się do powstania nowotworów. Badania naukowe dowodzą, że to, co jemy, ma wpływ na nowotwory na wielu etapach: od ich powstania, poprzez wzrost i ewentualny rozsiew. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, w tym witaminy, mogą blokować dostęp czynników rakotwórczych, a nawet brać udział w naprawie uszkodzonych komórek. Jeśli nawet komórki tworzą już drobne, nadal jeszcze łagodne skupiska, które mogą ulec zezłośliwieniu, to składniki diety i dodatki żywieniowe mają potencjalne działanie hamujące taki proces.Wędrujące komórki nowotworowe muszą mieć sprzyjające warunki, by osiadać w różnych miejscach i mnożyć się. Czynniki pokarmowe mogą brać udział w tworzeniu takich warunków- przyjaznych dla nowotworu lub wrogich mu.

Czy dieta wpływa na nowotwór?
Czy dieta wpływa na nowotwór?

Właściwe dożywianie i suplementacja wydaje się zatem mieć wpływ na długość naszego życia. Tradycyjne metody leczenia nowotworów polegają głównie na niszczeniu komórek nowotworowych za pomocą chemio i radioterapii, ale nikt nie zastanawia się co będzie ze zdrową komórką. Leki nie działają tylko na komórki chore, lecz na cały organizm! Po kilku zabiegach niemal przestaje funkcjonować układ odpornościowy, a wiemy wszyscy, że sprawnie działający, sam potrafi zwalczać choroby. Cały czas musisz dbać o sprawnie funkcjonujący system odpornościowy, musisz postawić go na baczność i zmusić do wytężonej pracy. Choroba nowotworowa powstała przecież dlatego, że twój układ odpornościowy jest uszkodzony.
W warsztacie wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Mechaniczno-Informatycznych oraz uczniowie Liceum Ogólnokształcącego nr 2 w Lęborku.

Materiał pochodzi z www.profilaktyki.pl

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *